Tervezők

“A FÜRDŐSZOBÁK ÖTLETESEBBÉ FOGNAK VÁLNI.”

WERNER AISSLINGER egy több díjat is nyert tervező. “Júliusi szék” nevű munkája ki van állítva a MoMA-n, és Studio Aisslinger irodái vannak Berlinben és Singapure-ban. Sőt, mi több, tervezői irodájának munkái jelenleg egy egész múzeumi kiállítás témájaként szolgálnak: Werner Aisslinger és csapata bemutatják termékeiket – beleértve egy KALDEWEI fürdőkádat – a Pinakothek der Moderne-en Münchenben, a “Csodák háza” címén.

AISSLINGER ÚR, TINA BUNYAPRASIT-AL EGYÜTT ÉPPEN MOST TERVEZTÉK MEG ELSŐ FÜRDŐSZOBA KOLLEKCIÓJUKAT A KALDEWEI-NÉL. ÉLVEZETTEL DOLGOZNAK EZEN AZ ISMERETLEN TERÜLETEN?


W. Aisslinger: Tervezői irodánk sok különféle világban van otthon. Hozzászoktunk ahhoz, hogy kreatív módon állandóan érezzük az utat új kontextusokban, és mivel nagyszámú jelentős belsőépítészeti projektet kezelünk, mint amilyenek a szállodák, bevásárlóközpontok vagy tengerjáró hajók, a fürdőszobatervezés ismerős terület a számunkra.

MI A KÜLÖNLEGES A FÜRDŐSZOBATERMÉKEK TERVEZÉSÉBEN??

W. Aisslinger: A fürdőszobák jelenleg egy gyors evolúción esnek át, és attól a ténytől eltekintve, hogy egy ideje egyre nagyobbá, otthonosabbá és wellness-orientálttá válnak, a jövőben ez lesz az egyetlen hely az otthonunkba, ahol a mindennapos rituálék fontosabbak, mint az egyre inkább növekvő, mindenütt jelenlevő digitális világ, mely az életünk minden területén megveti a lábát. A tervezők számára ez a jólét helyének megalkotását jelenti, mely egyre színesebbé, kötetlenebbé, ötletesebbé és alapanyag-orientálttá fog válni.

MI VOLT A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS A TERMÉKEK MEGTERVEZÉSEKOR?

W. Aisslinger: Tenni egy újabb előrelépést a KALDEWEI-el és az első olyan gyártó lenni, mely az acélzománc tekintetében a keretnélküliséget teszteli. Aztán ott volt annak a kérdése, hogy a tisztán egy-héjból álló fürdőkádak hogyan illenek majd az illető közegbe, egy teljesen új módon, és különféle architektúrákban. Az eredmény a TRICOLORE és a GRID volt, melyeknek koncepciója egy új kapcsolatot kínál a környező architektúrával, mely lehetővé teszi a fürdőkádak és mosdók számára, hogy Szabadon álló bútordarabok módjára szobrászati, de funkcionális struktúrákként is értelmezhetővé váljanak.

KÖLTŐI ÉS ÖTLETGAZDAG. MINT A JÖVŐ FÜRDŐSZOBÁJA.

Werner Aisslinger és Tina Bunyaprasit: TRICOLORE. 

 

Werner Aisslinger és Tina Bunyaprasit. A TRICOLORE nem kevesebb, mint két új témát fedez fel. Egyrész a főleg monokróm, fehér fürdőszobavilágot teljesen forradalmasítja a szín hozzáadása. Másrészt a fürdőkád egy teljesen új értelmezést ad a különálló oroszlánkarom kád történelmi archetípusának. Gondolkodjunk kollázsban! A fürdőkád két színnel van zománcozva; a harmadik szín a keretből jön, melynek körbefutó sávja olyan, mintha egy másik fürdőkádból lett volna kivágva.

Werner Aisslinger és Tina Bunyaprasit: GRID. 

 

A GRID koncepció védjegye az, ahogy a felületek és volumenek feloldódnak egy nyitott keretszerkezet javára. Az egyfalú, és ezáltal súlytalannak tűnő mosdó és fürdőkád lebegni látszik és körvonalakként jelennek meg. A rács struktúra nem csupán a mosdót és a fürdőkádat foglalja magába, hanem termékek és kiegészítők vagy növények integrálására is képes, melyeket kollázs stílusban helyezhetünk bele.

„A VILÁG AZ EMBEREKRŐL SZÓL, NEM A TÁRGYAKRÓL.“

GIMP-el létrehozva

Az a tervezés, ami nem csak akárkinek készül, azt nem is tudja akárki előállítani. Éppen ezért kértük fel Arik Levy-t, a nagyhírű tervezőt, hogy megtervezze az első fürdőszobakollekcióját a KALDEWEI-el. Az eredmény: Az EMERSO kollekció. Lenyűgöző fürdőszobaformák látszólag végtelen, folyékony tervezéssel.

MEISTERSTÜCK EMERSO

FÜRDŐKÁD

 

Arik Levy. Egyetlen fürdő személyre tervezve, a MEISTERSTÜCK EMERSO fürdőkád egy olyan luxus, amit egy személy teljességgel kiélvezhet. Az ergonómia és a tervezés eggyé válnak ebben az külön-álló fürdőkádban. Az új fajta folyékony tervezés a hullámzó fürdőkád peremmel egy természetes és kényelmes helyet nyújt a fej pihentetésének. Az éles, teljesen zománcozott külső forma kiemeli a fürdőkád szobrászati természetét, egy modern művészi alkotáshoz téve azt hasonlatossá.

MOSDÓ

 

A MEISTERSTÜCK EMERSO mosdó az azonos nevű fürdőkád megfelelője. Bár fordítottan épült, a tervezése ugyanolyan finom és harmonikus. A mosdó áramvonalai hullámosnak tűnnek; a mosdó belső formája úgy tűnik, hogy feloldja a szilárd és a folyékony közti határokat. Még a lefolyó is úgy van pozícionálva, mely megerősíti a folyékony forma hatását. A MEISTERSTÜCK EMERSO ennélfogva még a leginkább luxusos fürdőszobák esetében is egy előrelépés.

EMERSO

MOSDÓ

 

Az EMERSO mosdó még a süllyesztett változatban sem veszít semmit a sajátos varázsából. Éppen ellenkezőleg: Lehetővé teszi, hogy beintegrálja fürdőszobájába teljességgel az Ön szükségleteinek megfelelően, és tökéletességgel élvezhesse az érzéki ajkat a folyékony aszimmetriájával és harmonikus átmeneteivel. Ez a mi elképzelésünk a tökéletességről a felsőbbrendű KALDEWEI acélzománcnál.

“A VILÁG LEGJOBB TERVEZŐJE IHLETTE – A TERMÉSZET.”

Anke Salomon tervezői szótára, az összetéveszthetetlen esztétika révén egyedülálló: világos, tiszta és tele van szépséggel – akár a természet. Anke Salomon hű marad tervezői filozófiájához a KALDEWEI-el való együttműködésében. Három termékcsalád lett létrehozva: a különálló MEISTERSTÜCK INCAVA fürdőkád, az INCAVA süllyesztett verziója, és a SILENIO kollekció, mely egy fürdőkádat és egy mosdót tartalmaz.

MEISTERSTÜCK INCAVA

FÜRDŐKÁD

 

A különálló MEISTERSTÜCK INCAVA varázsa a belső rész lágy vonalai és a külső rész érzéki geometriája közti finom feszültség. A csökkentett karima és a kúp formájú alak meglepő könnyedséget kölcsönöz a fürdőkádnak. A tervezést a közpinti elhelyezkedésű lefolyó tökéletesíti, zománcozott lefolyófedővel és az újonnan kidolgozott zománcozott túlfolyó.

INCAVA

BATH

 

A süllyesztett változat a rendkívül igényesek számára. A kád keskeny, precíz fala körül öleli az organikusan puha belső formát, akár keret a képet. A perem magassága méltányos, a sarok sugara jelentősen kerekebb, mint más KALDEWEI fürdőkádak esetében. Ez egy feltűnően szobrászi külsőt kölcsönöz az INCAVA Avantgarde-nak, különválasztva a fürdőszoba architektúrájának a többi részétől. Ezzel szemben a lefolyó fedőlapja és az újonnan kidolgozott túlfolyó – mindkettő KALDEWEI acélzománcból készült – kiválóan integráltak. Kikerekítik a fürdőkád belseje által megteremtett mély nyugalom és harmónia érzését.

SILENIO

BATH

 

A lágy vonalvezetésű belső formával rendelkező SILENIO Ambiente fürdőkád többféle módon is telepíthető. A kád alacsony szélének és az éles sarok-sugaraknak köszönhetően különösen jól összhangba kerül a környező architektúrával. Párosítsa egy SILENIO mosdóval és egy SCONA zuhanytálcával, és fürdőszobája egy harmonikus egésszé válik.

SOTTSASS ASSOCIATI ÁLTAL TERVEZETT KALDEWEI DIZÁJN

“A fürdőben a régi hagyományokat követjük, és arra használjuk őket, hogy rendezzük a gondolatainkat,” így fogalmazta meg Ettore Sottsass a Franz KALDEWEI GmbH & Co-val való együttműködésének alapelvét. A hangsúlyt az egyes objektumok gyakorlati alkalmazására fektetjük.
Az Ahleniek sok éven át használták a Sottsass Associati tervező stúdió által tervezett időtálló és lenyűgöző dizájnokat; bár egykori alapítója, Ettore Sottsass 2007.12.31-n elhunyt, lelkülete tovább él a számos páratlan termékében.

Irány a Sottsass Assiociati weboldal

KIVÁLÓ TERVEZÉS A PHOENIX DIZÁJN-TÓL

Andreas Haug, Harald Lutz, Bernd Eigenstetter, Tom Schönherr.

A Phoenix Dizájn tervezői számára a jó tervezés nem csupán a tartósságot és ökológiai tulajdonságokat jelenti, hanem egy olyan varázslatot is, mely túlmutat a tiszta előnyökön. Egy olyan varázslat, melynek hatalmában áll, hogy még a szériagyártott termékeket is valódi termékszemélyiségekké változtassa – és hogy lenyűgözze a zsűrit. Számos modern termék egyre növekvő funkcionális sokfélesége egyre fontosabbá teszi, hogy azoknak komplex működési folyamatai vonzóak, érzékiek és intuitívak legyenek.